Телефоснки Контакт 075 387 057 | info@spectrum.mk

Зружение Спектрум / Spectrum Association2022-04-21T00:43:43+00:00

&

ЛЕСНО

БРЗО

ИН СПЕКТРУМ

Здружение

Основано од


самите родители

Повеќе
ресурси

Повеќе
информации

можете да се

РЕГИСТРИРАТЕ

Со само еден клик
било каде на слајдот!

Членувањето во здружението

е бесплатно

Добродојдовте во

СПЕКТРУМ

невладино и непрофитабилно здружение, основано од родителите на деца/лица со пречки во развојот, кое оперира во Северна Македонија и во регионот.

Кај да се лекуваме

Помош за диагностика како и вмрежување на лекари. со цел лесно да се постигнат најдобрите резултати

Најсовремените третмани

Кај овие комплексни неуро-имунолошки пореметувања, со цел се обезбеди правовремена медицинска поддршка кај овие деца/лица.

Што треба да знаеме

Корисни информации кои ќе ги упатат родителите полесно да го најдат вистинскиот пат за лекување на децата.

Кои сме ние и што правиме?

Спектрум е здружение за родителите на децата/лицата со проблеми во развојот, кои со години истражувале разни научни студии во ова поле. Секој ден излегуваат нови методи и протоколи кои не само што помагат при развојот, туку и целосно лекуваат деца/лица со пореметувања.

Невозможно е самостојно да се пратат сите овие нови постигнувања, а секако дека здружени сме посилни. И кога зборуваме за здружување, посилни ќе бидеме заедно секако доколку во нашето здружение членуваат лекари и други стручни лица во ова поле.

Целите на Спектрум се следните:

  • Подобрување на здравствената заштита на децата/лицата со нарушувања на аутистичен спектар и други развојни нарушувања

  • Организирање на различни видови едукации за лекари од сите области, особено за педијатри, имунолози, невролози, гастроентеролози, генетичари и психијатри, за современи начини на здравствена заштита на децата/лицата со аутистички спектар, синдроми и други развојни нарушувања;

  • Организирање на различни видови на едукација и поддршка за родители на деца/лица со аутистички спектар, синдроми и други развојни нарушувања;

  • Подобрување на правната рамка со која се уредува здравствената заштита на децата/лицата со аутистичен спектар на нарушувања, синдроми и други развојни нарушувања;

  • Свесност на стручната заедница и родителите на децата/лицата со нарушувања од спектарот на аутизмот за аутизмот како нарушување предизвикано од генетски, невробиолошки, имунолошки и метаболички причини;

  • Јавна заштита за промена на перцепцијата за аутизмот како неизлечива состојба;

  • Како и Заштита за остварување на други права на децата/лицата од спектарот на аутизам, синдроми и други развојни нарушувања.

Изгледа прекрасно

сакам и јас да бидам дел од здружението

Доколку сте лекар, стручно лице, родител или сметате дека можете да го дадете вашиот придонес кон остватување, па и дури создравање на нови цели, кои ќе им помагаат на децата/лицата со проблеми во развојот, секогаш сте добродојдени во Спектрум. Доволно е само да го пополните формуларот за регистрација, за да стапиме во контакт преку нашите канали.

Зачлени се

Имаме многу важен настан за вас #SEECA2022

Mеѓународната Конференција за атуизам на Југоисточна Европа (South East European conference on Autism – SECA), во која ќе се дискутира за современите начини на лекување кај децата со пореметување на аутистичниот спектар. Конференцијата се планира да се одржи од 2-ри до 4-ти Јуни во Белград, и истата е акредитирана од Здравствениот совет на Република Србија како меѓународен конгрес (под број на Евиденција А-А-1574/21), и носи 15 поени за предавачите и 10 поени за учесниците.

Повеќе детали
Вебстрана на #SEECA2022
Хотел Мона Београд
2-4 Јуни 2022
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Во обработка

Тука има артикли од БЛОГ

МЕСТО ЗА ТЕКС-ПАРАГРАФ

Третман

Во нашиот блог можете да ги најдете најдобрите лекари, клиники, лаборатории, и се друго што ќе ви помогне да ја остварите вашата мисија!

Со вашата донација давате директна поддршка во подобрување на животот на децата со пореметување на аутистичниот спектар и нивните фамилии.

Секој паричен допринос е важен за да ја оствариме нашата цел, а тоа е: да ја подигнеме свеста на лекарите, родителите и целата јавност за аутизмот како сложен неуро-имунолошко пореметување. 

Dimitriy Maltsev – Ukraine

Др. ДМИТРИЈ МАЉЦЕВ - УКРАИНА Роден е во Лубни, регионот Полтава. Дипломирал со почести на Националниот медицински универзитет именуван по О.О Богомолец во 2003 година, насока медицина. Во 2003-2004 година поминал пракса по

Прикажи ги сите лекари

Ресурси

1904, 2022

ПРВИТЕ ЧЕКОРИ ЗА ДИЈАГНОЗА

April 19th, 2022|0 Comments

Доколку сте загрижени за развојот на вашето дете, најважно е да имате отворен разговор со лекар/педијатар, кој може да ве упати на дополнителни тестови. Родителите навистина ги познаваат своите деца и во моментот

1904, 2022

Pans / PANDAS

April 19th, 2022|0 Comments

Што е PANDAS/PANS? Педијатриско автоимуно невропсихијатриско нарушување поврзано со стрептококна инфекција (PANDAS) и педијатриски невропсихијатриски синдром со акутен почеток (PANS) се јавуваат по инфекција, најчесто инфекција со стрептокок. Воспалението на мозокот се јавува кога

1904, 2022

Aвтоимун енцефалитис

April 19th, 2022|0 Comments

Што е автоимун енцефалитис? Автоимуниот енцефалитис е збир на повеќе заболувања во кои имунолошкиот систем на телото го напаѓа мозокот, предизвикувајќи воспаление. Имунолошкиот систем произведува супстанции наречени антитела кои погрешно ги напаѓаат мозочните клетки. Како

Прегледај ги сите Ресурси
Go to Top